Jdu ZDRAVÍ naproti

Probiotika, proč někdy mohou více uškodit než POMOCI?

Jistě jste někdy za život brali probiotika. Někdo je bere preventivně už roky, někdo jen při užívání antibiotik. 

Podle mě je důležité znát základní principy při braní probiotik. V první řadě – neexistují univerzální probiotika pro všechny lidi na světě. Všichni jsme jiní, máme jiný mikrobiom, jiné zdravotní problémy. 

Proto když jedna probiotika sedí jednomu, druhému mohou ještě přitížit. Mluvím zde zejména o jedincích, kteří trpí např. nějakou alergií či senzitivitou (více níže). 

NEZAPOMEŇ NA VLÁKNINU

Také považuji za důležité abyste věděli, že  pokud suplementujete probiotika, je nutné mít ve stravě i dostatek prebiotik – tedy VLÁKNINY.

Vlákninou se bakterie ve střevech živí a bez vlákniny se jim tam nebude dařit dobře. To znamená, že je sice do střev dostanete formou suplementu, ale jestli tam nebudou mít co jíst A nebudou mít podmínky pro růst, tak zase odumřou. 

Vy je následně zase doplníte suplementem, ale oni vámi zase jen projdou. Proto nezapomínejte na vlákninu ve stravě (celozrnné výrobky, ovoce, zelenina, luštěniny, semínka, ořechy). Tím podpoříte růst benefičních bakterií u vás ve střevech a nebudete závislí jen na neustálém podávání SUPLEMENTU. 

Jistě jste si všimli, že u některých probiotik je ve složení i tzv. FOS – to jsou fruktooligosacharidy – tedy vláknina – tedy potrava pro bakterie 🙂 Takže chytří výrobci předvídají, že ve stravě té vlákniny moc nemáme a aby se u nás bakterie hezky zabydleli, tak jim tam rovnou pošleme i prebiotika. 

HISTAMINOVÁ INTOLERANCE

Jedna skupina lidí, která by si měla dávat pozor na to, jaká probiotika bude přijímat jsou lidé trpící histaminovou intolerancí (HIT). Ti jsou citliví na probiotické kmeny produkující histamin (tj. Lactobacillus casei, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus rheuteri). Naopak dobře jim budou dělat např. Bifidobacterium breve, B. lactis, B. infantis, B. longum, Lactobacillus gasseri, L. rhamnosus.

Takže pokud trpíte histaminovou intolerancí, vyhledejte si speciální probiotika, která vám nebudou dělat ještě více potíží. Já mám ráda např. Histabiotics od značky Wild and Coco.

ALERGIE, EKZÉMY, SENZITIVITY

Další jedinci, kteří by si neměli kupovat probiotika jen tak bez rozmyslu jsou lidé s nejrůznějšími formami ekzémů, potravinovými senzitivitami, alergiemi a intolerancemi na laktózu jsou většinou citlivější na kmeny produkující kyselinu mléčnou, konkrétně D-laktát. 

Tito jedinci by se tedy měli vyhýbat běžným kmenům jako je L. acidophillus, L. enterococcus a Streptococcus. Tato probiotika jsou totiž pěstována na mléčném základu, proto těmto jedincům mohou způsobovat potíže.

U těchto lidí je tedy potřeba sáhnout po hypoalergenních probioticích, které nejsou pěstovány na mléčném médiu a neobsahují kmeny produkující histamin. Mezi nejbezpečnější kmeny patří L. rhamnososus, B. infantis, B. longum. Všechny tyto tři kmeny snižují množství histaminu.

PROBIOTIKA A ANTIBIOTIKA

Vzpomenete si, kolikrát za posledních pět let jste měli antibiotika? Ani jednou? Nebo 10 x? Pokud dostanete dávku antibiotik, tak střevnímu mikrobiomu trvá klidně až půl roku, než se z toho plně vzpamatuje.

A teď si vezměte, že někdo má antibiotika třeba 3x během půl roku…To už opravdu dokáže nadělat ve střevech doslova paseku.

Každopádně když je to nutné, tak po antibiotikách sáhneme. Dejte si však pozor na probiotika.

Ano správně čtete, píši pozor na probiotika.

Bylo zjištěno, že pokud po léčbě antibiotiky berete probiotika – konkrétně Lactobacillus acidophillus, tak to prodlužuje délku obnovy vašeho mikrobiomu.

Přitom je to většinou taková automatika. Mám antibiotika, tak rovnou beru i laktobacily. Takže na toto pozor.

Lepší v tomto případě bude, když sáhnete po kvasince tzv. Saccharomyces Boulardii, která je neutrální a nepoškozující. Zároveň dokáže i pomoci pokud vás v souvislosti s antibiotiky trápí průjmy.

PROBIOTIKA, KTERÁ DOPORUČUJI (zdravým lidem bez omezení viz výše):

  •  Smidge Sensitive – vysoce kvalitní a silná probiotika, která jsou sice dražší, ale vydrží vám velmi dlouho (v balení = cca 1000 dávek)
  • Probiomix EcceVita – vyšší množství CFU (kolonie tvořící jednotky bakterií) vč. tzv. půdních bakterií 

Ještě malá (pro někoho nechutná) vsuvka

Zdroj:http://zivakultura.cz

VÍTE JAK BY MĚLA VYPADAT VAŠE STOLICE?

Pro koho je toto téma naprosté tabu a nechutná záležitost, nechť přestane číst. Kdo však toto vnímá jako naprosto běžnou a přirozenou součást života nás všech, tak pokračujte ve čtení.

Když se klientů na schůzce ptám, jak vypadá jejich stolice, často na mě zmateně hledí, co že to po nich chci. Vždyť oni to nezkoumají. Popravdě by však měli. My všichni bychom se aspoň čas od času měli ohlédnout do mísy 🙂

Vždy když jdete tzv. „na velkou“, měli byste sledovat tyto 3 věci:

  • Jak probíhá samotný akt (ideál je, když vše odejde hladce, samo, bez námahy, s příjemným pocitem)
  • Stolice by měla ideálně odejít v jednom velkém kusu (ne spoustu malých kousků)
  • Měla by mít tvar „klobásy“

Skvělým pomocníkem je tzv. Bristolská stupnice (viz obrázek výše). Ideálním typem stolice je č. 3 nebo 4 🙂

Praktické tipy:

  • Pokud je vaše stolice světlá s mastnými fleky – ukazuje to na problém s játry
  • Pokud odchází těžko, musíte tlačit, má na sobě výrazné rýhy a prohlubně – ukazuje to na to, že je stolce ve střevech příliš dlouho – zácpa
  • Pokud je na více kousků – více tvrdých bobků – ukazuje to na nedostatek vlákniny ve stravě, nedostatečný pitný režim či stagnaci jater

Pokud cítíte, že vás vaše střeva dlouhodobě zlobí, a přijde vám, že už vám vůbec nic nezabírá. Tak pravděpodobně potřebují větší podporu a zaléčení.

Nevíte jak na to? V květnu se můžete těšit na můj nový e-book RESTART STŘEV.

V něm vás krok po kroku seznámím s postupy, jak o svá střeva dlouhodobě pečovat. Jak jim pomoci se uzdravit a zbavit se nepříjemných potíží, které vás trápí.

Byl pro vás článek užitečný?

Dejte mi vědět, vaše zpětné vazby mě zajímají.

Vaše Míša 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *