Jdu ZDRAVÍ naproti

Nízko – KALORICKÉ potraviny jako cesta ke štíhlejší postavě?

Pomáhají nám zhubnout nebo je to naopak?

Velká spousta lidí pravidelně konzumuje potraviny s obsahem umělých sladidel. V dnešní době je z toho takový hit. Téměř vše najdete v light nebo zero sugar verzi. I já před pár lety patřila k těmto ZERO nadšencům. Bezkalorické potraviny jsem konzumovala každý den a dokonce několikrát za den.

Možná vás napadá, že váš případ to není. Zero Colu si dáte jednou za čas a jinak nic. Ale co třeba proteinové nápoje a celkově sportovní výživa? Proteinové jogurty či pudinky, ochucená mléka bez cukru, limonády, proteinové tyčinky, instantní kaše, různé směsi na pečení, toppingy, žvýkačky…seznam je dlouhý.

Tyto výrobky bez cukru byly nejdříve vyráběny hlavně pro diabetiky a obsahovaly především umělé sladidlo sacharin. Nyní se prodávají pro jinou cílovou skupinu. A to zejména pro lidi, kteří se snaží snížit konzumaci cukru, zhubnout a zároveň se nechtějí vzdát sladké chuti. 

Je ale nadměrná konzumace potravin obsahující umělá sladila ta správná cesta?

Jaká vlastně známe umělá sladidla? Mezi nejběžněji používaná patří např. sukralóza, aspartam, acesulfam-K či stévie.

Většině lidí vůbec nedochází, jaký může mít obsah těchto sladidel vliv na naše zdraví. Spousta lidí si sladila v potravinách ani neuvědomuje. Je to něco, co nemá kalorickou hodnotu. Tudíž jako by to neexistovalo J

ACESULFAM-K

Např. ve velké většině výrobků (bonbóny, proteinové pudinky, skyr) se nachází sladidlo Acesulfam K, kterému web ferpotravina.cz dal skóre škodlivosti 4/5 a je spojován s vyšším výskytem rakoviny u laboratorních krys. 

ASPARTAM 

Další sladidlo s vyšší mírou nebezpečnosti je aspartam, který najdete např. v limonádách bez cukru, bonbonech a multivitaminech. Bylo dokázáno, že „aspartam může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce a hormonální rovnováhu.“ (Ferpotravina, Aspartam). 

Dokonce ho v roce 2023 WHO (Světová zdravotnická organizace) zařadila mezi potencionálně podezřelé karcinogeny. Každopádně přímé důkazy o jeho karinogenitě stále chybí a tak je používání aspartamu povoleno v omezeném množství.

Jím ZERO produkty, abych zhubnul!

Ten, kdo radši v obchodě sáhne po ZERO variantě, aby ušetřil nějaké ty kalorie, toho teď nepotěším. Bylo dokázáno, že konzumace nekalorických produktů ve většině případů nevede k hubnutí, ale ještě naopak k přibírání! Však se koukněte kolem sebe, kolik nekalorických produktů nás v dnešní době obklopuje, ale obézních lidí stále přibývá. 

Proč?

Jeden z důvodů je ten, že pokud vědomě konzumujeme ZERO
produkty, tak pak podvědomě ušetřené kalorie naháníme zpět. Jde o jakousi
kompenzaci očekávaného snížení kalorií. Takže si sice dáte limonádu bez cukru, ale poté to nevědomky doženete např. tím, že si dáte o kus větší večeři. 

Dalším důvodem je to, že konzumace sladkých potravin a nápojů zvyšuje naší chuť k jídlu. Máme po jejich konzumaci celkově větší hlad a také chutě na další sladké.

Toto vše vede k tomu, že člověk konzumuje více potravin a přibírá na váze.

Některé zdroje uvádí i to, že konzumací ZERO produktů dochází k vylučování inzulínu (i když vlastně do těla nedostáváme žádný cukr, který by zvedl hladinu glykémie). 

Hormon inzulín blokuje uvolňování mastných kyselin z vašich tukových zásob. Dále inzulín snižuje glykémii (krevní cukr), tím se následně dostáváme do hypoglykémie. Máme velký hlad a jsme unavení.

To by znamenalo, že při konzumaci nekalorických výrobků sice
nepřijímáte cukr a kalorie, ale blokujete si odbourávání vlastního tuku. Tedy
opět to nepodporuje teorii, že po nízkokalorických produktech budete hubnout.

Tato teorie však nebyla studiemi zcela potvrzena.

Jaká je tedy (podle mě) správná cesta?

Pokud se snažíte dělat něco pro své zdraví a omezujete cukr, tak cesta ZERO produktů podle mě není ta správná. Pokud stojíte před regálem a přemýšlíte zda Colu bez cukru nebo klasickou s cukrem…tak vám doporučím udělat pár kroků vedle a vzít si čistou vodu J

Tím, že budete své chuťové buňky neustále vystavovat sladké chuti, tak se závislosti na sladkém nezbavíte. Lepší je výrazně omezit přijímaný cukr, ale i tyto sladké bezkalorické výrobky. Zaměřte svou pozornost na skutečné potraviny, které neprošly dlouhým výrobním procesem v nějaké továrně. 

Pijte dostatek čisté vody, konzumujte dostatek vlákniny z ovoce a zeleniny. Ušetříte svoje zdraví i svojí peněženku J

A co vy a ZERO produkty? Tvoří velkou část vašeho jídelníčku? Není čas na změnu? 

Zdroje:

https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E951https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E950https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2892765/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900723002654?via%3Dihub

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *